4 mei: Dodenherdenking in Huizen

Home » Nieuws » 4 mei: Dodenherdenking in Huizen

Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema voor de activiteiten op 4 en 5 mei. Voor 2015 is dat het thema ‘Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst . Het 4 mei comité in Huizen organiseert de herdenking ook rondom dit nationale thema.


Het programma

Bloemlegging monument stadspark

Om 17.00 uur legt burgemeester Fons Hertog samen met de leden van het 4 mei comité bloemen bij het monument aan de Randweg (Stadspark). Hier worden drie Huizer inwoners herdacht, die in de oorlog zijn gefusilleerd.

Herdenkingsdienst Kruiskerk

Van 19.00 uur tot 19.30 uur is de herdenkingsbijeenkomst in de ‘Kruiskerk’ van Huizen (hoek Naarderstraat/Karel Doormanlaan). De Kruiskerk gaat open voor het publiek om 18.30 uur.

De Moclas Singers uit Huizen o.l.v. dirigent Frederik Voorn verzorgen een muzikaal optreden.

Ook dit jaar krijgen weer drie (oorlogs)slachtoffers ‘een gezicht’. Dit jaar zijn dat Mijndert Moll, een dienstplichtig soldaat die sneuvelde bij de Grebbeberg, Gijsbert Westland, slachtoffer van een beschieting door geallieerde vliegtuigen bij de Phohizenders in Huizen en de familie Leyser, een Joodse familie die destijds in Huizen woonde en is gedeporteerd naar een vernietigingskamp. Deze familie komt nog niet voor op de plaquettes van het monument, dat momenteel 45 namen telt. De gemeente Huizen is samen met het 4 mei comité bezig om nog ontbrekende slachtoffers op te sporen. De familie Leijser is daarvan een voorbeeld.

Tijdens de herdenking interviewt Maartje van Weegen mevrouw Frieda Snel. Zij is de dochter van Klaas Snel, die in 1944 in Huizen werd gefusilleerd.

Om ongeveer 19.30 uur verlaten de aanwezigen de Kruiskerk voor de officiële stille tocht naar het monument op het Prins Bernhardplein. De stoet wordt begeleid door twee trommelaars. De route loopt over de Naarderstraat naar het Prins Bernhardplein (monument).

Herdenking bij het monument

Bij aankomst bij het monument om 19.45 uur houdt burgemeester Fons Hertog een toespraak. Kort voor 20.00 uur speelt een trompettist van muziekvereniging Prinses Irene “The Last Post” waarna precies om acht uur twee minuten stilte wordt gehouden.

Nadat muziekvereniging Prinses Irene twee coupletten van het Wilhelmus heeft gespeeld, volgt het oplezen van de namen van de gevallenen in Huizen en de officiële krans- en bloemlegging.

Verzetsmonument

Adoptie herdenkingsmonument

Dit jaar is het herdenkingsmonument geadopteerd door de Flevoschool uit Huizen. Zij hebben het monument schoongemaakt en nieuwe plantjes geplant.

(bron Gemeente Huizen)

Geef een reactie